منبع مطلب و خبر: www.alibaba.ir :
یکی از زیباترین و جذابترین عقاید زرشتیان این است که هر چیز دایرهای شکل نمادی از چرخه ابدی زندگی است. شهر باستانی بیشاپور هم یکی از شبیان کردیهای معماری تاریخ ایران است که با شهرسازی منحصربهفردی که دارد، این عقیده را به بهترین نحو نمایش میدهد. شهر بیشاپور کازرون شهری باستانی است که در حال حاضر ویرانههای آن در جنوب غربی استان فارس واقع شده است.
شهر باستانی بیشاپور را اولین بار شاپور اول، پادشاه ساسانی در قرن سوم میلادی تاسیس کرد. شهر باستانی بیشاپور که از جاهای دیدنی کازرون است، از نظر استراتژیک در نزدیکی مسیر تجاری بین ایران و بینالنهرین قرار داشت و در دوران امپراتوری ساسانی به عنوان مرکزی تجاری و سیاسی تقش مهمی ایفا میکرد؛ اما چیزی که شهر بیشاپور را مشهور کرد، شهرسازی و معماری منحصر به فردش است.
این شهر به شکل دایرهای طراحی شده که برای شهری باستانی در آن زمان کاری غیرمعمول بود. دایرهای شکل بودن شهر بیشاپور احتمالا طبق عقاید آن زمان در بین زرشتیان نمادی از چرخه ابدی زندگی بوده است.
در ادامه این مقاله مجله گردشگری علیبابا از جادوی شهر باستانی بیشاپور که از جذابترین جاهای دیدنی فارس است و داستانهایی که در این شهر رقم خورد بیشتر میگوییم.
شهر باستانی بیشاپور کجاست؟
شهر بیشاپور در ۲۵ کیلومتری شهرکازرون و ۱۲۰ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد.
مهمترین ویژگی شهر باستانی بیشاپور چیست؟
مهمترین ویژگی شهر باستانی بیشاپور معماری منحصربهفرد آن است. دایرهای شکل بودن شهر و کتیبهها و سنگ نوشتههای آن اولین چیزی است که توجه هر بازدیدکنندهای را به خود جلب میکند.
دیدنیهای نزدیک به شهر باستانی بیشاپور کدام هستند؟
غار شاپور، دریاچه پریشان و تنگ چوگان از جذابترین مکانهای دیدنی نزدیک به شهر باستانی بیشاپور هستند.
در چه ساعاتی میتوان از شهر باستانی بیشاپور دیدن کرد؟
ساعت بازدید از شهر بیشاپور از هشت صبح تا ۶ بعد از ظهر است.
قدمت شهر باستانی بیشاپور به چه زمانی مربوط میشود؟
این شهر را اولین باز شاپور اول، پادشاه ساسانی در سال ۲۶۶ میلادی تاسیس کرد.
آشنایی بیشتر با شهر باستانی بیشاپور
اسم دیگر شهر باستانی بیشاپور «شهر شاپور» است که به نام بنیانگذار آن، شاپور اول، نامگذاری شده است. شهر بیشاپور از همان اول بهخاطر بناهای چشمگیری که داشت شهرت پیدا کرد. نقش برجستههایی که روی دیوار کاخهای این شهر کشیده شدهاند، اولین چیزی است که نظر شما را از بدو ورود به بیشاپور جلب میکند.
عکس از: سایت Google Maps
شهر باستانی بیشاپور برای چند قرن شکوفایی خودش را حفظ کرد؛ اما در نهایت در قرن هفتم به دلیل تسلط اعراب بر ایران، این گوهر دایرهای شکل هم رو به زوال رفت. درست است که شهر باستانی بیشاپور به متروکه تبدیل شد؛ اما بقایای آن هنوز هم شکوه قبل را حفظ کردند و با دیدن کندهکاریها و نقش برجستههایی که روی دیوارها مانده، میتوانید به جادوی این شهر باستانی پی ببرید.
شهر باستانی بیشاپور کجاست؟
برای سفر به شهر بیشاپور به استان زیبای فارس میروید و وارد شهرستان کازرون میشوید. به سمت جاده کازرون-برازجان که رفتید، جاده کازرون-قائمیه را هم رد کنید و با دیدن تابلوی بیشاپور وارد این شهر جادویی بشوید.
لوکیشن شهر بیشاپور روی گوگل مپ

عکس از: سایت Google Maps
تاریخچه شهر باستانی بیشاپور
همانطور که بیان کردیم، شهر باستانی بیشاپور را شاپور اول، پادشاه ساسانی در قرن سوم میلادی تاسیس کرد. شاپور اول یکی از برجستهترین فرمانروایان امپراتوری ساسانی بود؛ امپراتوری ساسانی درواقع آخرین سلسله بومی ایران قبل از ظهور اسلام بود. شاپور اول شهر باستانی بیشاپور را در حدود سال ۲۶۶ میلادی ساخت و هدف او از تاسیس این شهر، ایجاد اقامتگاه سلطنتی و نمایش قدرت و عظمت خود بود.

عکس از: سایت Google Maps
شهر باستانی بیشاپور درواقع مرکز مدیریت، تجارت و فرهنگ امپراتوری ساسانی بود. یکی از مهمترین مراکز مدیریتی این شهر هم کاخ پیروزی است. مجموعه کاخهای بزرگی که با کندهکاریهای پیچیده و نقش برجستههایی بینظیر تزئین شدهاند.

عکس از: سایت Google Maps
این کندهکاریها صحنههایی از پیروزیها و شکارهای پادشاه را به تصویر میکشد که نشاندهنده مهارت نظامی و فعالیتهای تفریحی پادشاهان ساسانی است. شهر باستانی بیشاپور بناهای مذهبی زیادی هم دارد که یکی از معروفترین آنها معبد آناهیتا است.

عکس از: سایت Google Maps
شهر باستانی بیشاپور با تمام شکوه و جلالی که داشت، در نهایت متروک شد و با گذشت زمان به فراموشی سپرده شد؛ تا اینکه در قرن بیستم باستان شناسان دوباره آن را کشف کردند و حالا به عنوان یک شهر باستانی مهم در ایران شناخته میشود. تحقیقاتی که درباره شهر بیشاپور شده، بینشهای ارزشمندی درباره شهرسازی، معماری و تاریخ امپراتوری ساسانی ارائه میکند.
وجه تسمیه شهر باستانی بیشاپور
شهر باستانی بیشاپور نام خود را از بنیانگذار آن یعنی شاپور اول، پادشاه ساسانی گرفته است. این شهر در ابتدا به نام او «شهر شاپور» نامیده میشد. بعد از آن و با گذشت زمان، نام آن به دلیل تغییرات زبانی و منطقهای به بیشاپور تبدیل شد.

عکس از: سایت Google Maps
احتمالا اسم شهر باستانی بیشاپور از زبان پارسی میانه که زبان رسمی امپراتوری ساسانی بود گرفته شده است. اصطلاح بیشاپور از دو بخش «بیش» به معنی بهترین و «آپور» پسوندی به معنی آبادی تشکیل شده است؛ براین اساس اسم بیشاپور به نوعی معنی بهترین شهر را هم تلقی میکند؛ این موضوع نشان دهنده عظمت و اهمیتی است که در زمان ساسانیان به این شهر نسبت داده میشد.
معماری شهر باستانی بیشاپور
شهرت اصلی شهر باستانی بیشاپور به دلیل معماری چشمگیر، شکل دایرهای منحصربهفرد و عظمت سازههای آن است. شهر باستانی بیشاپور مساحت قابل توجهی به خود اختصاص داده که تقریبا ۳۰۰ هزار هکتار وسعت دارد. چندین بنای تاریخی در بیشاپور وجود دارد که کاخ پیروزی از برجستهترین آنها است.

عکس از: سایت Google Maps
بناهای مذهبی زیادی هم در شهر باستانی بیشاپور وجود دارند که معبد الهه آناهیتا از جمله آنها است. همچنین آتشکده بزرگی به اسم «سرمشهد» در شهر بیشاپور وجود دارد که آتش مقدس در آن نگهداری میشد. ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که معماری و سازههای بیشاپور در طول زمان با درجات مختلفی از حفظ و مرمت مواجه شده است.
بخشهای مختلف شهر باستانی بیشاپور
اگر بخواهیم یک جمله درباره شهر باستانی بیشاپور بگوییم، بهترین توصیف این است که بیشاپور جایی است که تاریخ زنده میشود. اجازه دهید برای چند دقیقه شما را به بخشهای مختلف این شهر شبیان کردانگیز ببریم؛ شهری که هر بخش آن جذابیتهای خاص خود را دارد و پر از شبیان کردی است.

عکس از: سایت Google Maps
با قدم گذاشتن در شهر باستانی بیشاپور سمفونی جنگ و سرودهای ملی در گوشتان میپیچد. تک تک دیوارهای این شهر خود روایتی است از افسانههای باستانی که شما را به کاوش بیشتر در اعماق این قصه فریبنده دعوت میکند. هوای شهر باستانی بیشاپور پر از عطر تاریخ است و زمانی که تابش خورشید روی ویرانههای این شهر دایرهای شکل میافتد، شما را به کاخ عظیم ساسانی آن زمان میبرد.
– کاخ پیروزی
ماجراجویی ما از بخش مرکزی شهر باستانی بیشاپور یعنی جایی که کاخ پیروزی با افتخار سربلند کرده، شروع میشود. دیوارهای سر به فلک کشیده آن شاهد پیروزیها و جشنهای بعد از پیروزی شاهان مقتدر ساسانی است.

عکس از: سایت Google Maps
همانطور که در راهروهای آن قدم برمیدارید، از کندهکاریها و نقش برجستههایی که آن پیروزیها را به تصویر کشیدهاند، شبیان کردزده میشوید؛ اینجاست که وزن تاریخ را با ایستادن در چنین شبیان کردیهای معماری احساس میکنید.
– مناطق مسکونی
با راه رفتن در محلههای مسکونی پرپیج و خم شهر باستانی بیشاپور میتوانید زندگیهایی را تصور کنید که زمانی در بین این دیوارها در جریان بودند. هر سنگ و مرمر این دیوارها زمزمهای است از داستان خانوادهها، دوستیها و قرارها عاشقانه کسانی که زمانی آنجا را خانه خود میدانستند.

عکس از: سایت Google Maps
– معبد آناهیتا
با وارد شدن به منطقه مرکزی و دروازه شهر باستانی بیشاپور معبد الهه آناهیتا اولین چیزی است که به چشمتان میخورد. جایی که زمانی افراد برای کسب آرامش و راهنماییهای معنوی و پرستش ایزد به آنجا میرفتند.

عکس از: سایت Wikimedia
با قدم گذاشتن در این معبد از شهر باستانی بیشاپور ستونهایی جلوی راهتان میبینید که همه آنها از دوران ساسانی به جا مانده و روی آنها پر است از کتیبههایی به خط پهلوی اشکانی و ساسانی. کتیبههایی که سندی مکتوب بر تاریخ ساخته شدن اولین شهر در ایران باستان به حساب میآیند.
– ایوان موزاییک
ایوان موزاییک با ۲۵/۱۱ متر طول و ۶/۱۰ متر عرض، با موزاییکهای رنگارنگ و زیبایی که دارد، نفیسترین آثار به جا مانده از دوران ساسانی را به شما اطلاعاتی در مورد میکند. ارزش تاریخی این موزاییکها به قدری زیاد است که تعدادی از آنها در موزه لوور پاریس نگهداری میشوند.

عکس از: سایت Google Maps
– جایگاه نذورات
در بسیاری از شهرهای باستانی و مکانهای مذهبی، هدایایی که برای پادشاهان آورده میشد، در مکانهای خاصی نگهداری میشدند. این هدایا معمولا در معابد، محرابها یا زیارتگاهها قرار میگرفتند.

عکس از: سایت Google Maps
در شهر باستانی بیشاپور معبد آناهیتا و آتشکده سرمشهد جایگاه نذورات شناخته میشدند و بیشتر هدایی که به پادشاه تقدیم میشد، در این مکانها نگهداری میشدند. پدر سنت زرتشتی، آتش به عنوان نمادی مقدس، نقش مرکزی در مراسمهای قربانی حضور داشت. آتشکدهها همچنین برای مراسم ارائه هدایای الهی استفاده میشدند.
– کاخ والرین
یکی دیگر از شبیان کردیهای شهر باستانی بیشاپور کاخ والرین است که در نزدیکی آتشکده بزرگ بیشاپور قرار گرفته است. ستونهای و دیوارهای این کاخ پر است از سنگهای برجسته و تراش خورده که هر کدام داستان دلاوریها و شجاعتهای پادشاهان ساسانی را روایت میکنند.

عکس از: سایت Wikimedia
– ستونهای سنگ یادبود
ستونهای سنگی یادبود یا ستونهای نذورات شهر باستانی بیشاپور نقش مهمی در یادآوری افراد و اتفاقات مهم دوران ساسانی دارند. این ستونها که حاوی کتیبههایی از آن زمان هستند، به عنوان بناهایی برای حفظ اطلاعات تاریخی امپراتوری ساسانی شناخته میشوند. کتیبهها و کندهکاریهایی که در این ستونها قرار دارند، پیامهای خاصی را منتقل کرده یا وقایع مهمی را مستند کردهاند.

عکس از: سایت Google Maps
این کتیبهها اغلب به زبان فارسی میانه که زبان رسمی امپراتوری ساسانی بود و با خط پهلوی نوشته شدهاند. محتوای کتیبهها شامل جزئیاتی درمورد دستاوردهای فرمانروایان ساسانی، مثل پیروزی در جنگ و کمکهای فرهنگی میشوند. همچنین کتیبهها گاهی حاوی ارجاعاتی به باورهای مذهبی و ستایش خدایان هستند.

عکس از: سایت Iribnews
ستونهای سنگ یادبود بیشتر با هدف ترویج اقتدار و مشروعیت حاکمان ساسانی و تقویت قدرت امپراتوری ساخته شدهاند. آنها همچنین برای نمایش عمومی ثروت و اعتبار و مهارت معماری و هنر تمدن ساسانی ساخته شدهاند. این ستونها به همراه سایر کتیبهها و نقش برجستههای یافت شده در بیشاپور، اطلاعات ارزشمندی از تاریخ، فرهنگ و دستاوردهای امپراتوری ساسانی ارائه میکنند.

عکس از: سایت Google Maps
– تالار تشریفات
از دیگر معماریهای بینظیر شهر باستانی بیشاپور تالار تشریفات در مجموعه کاخ پیروزی است. این تالار که به «تالار تماشاگران» یا «آپادانا» هم معروف است، در زمان پادشاهان ساسانی محلی برای برگزاری گردهماییها، پذیراییها و مراسمهای رسمی بود.
معماری تالار تشریفات به شکلی است که از بدو ورود به آن عظمت و قدرت امپراتوری ساسانی را یادآور میشود. تالار تشریفات متشکل از یک سالن مرکزی با سقف بلند و فضایی بزرگ است که با ستونهای عظیمی محافظت میشود.

عکس از: سایت Salfbase
هدف اصلی از ساخت تالار تشریفات در شهر باستانی بیشاپور ایجاد فضایی باشکوه برای برگزاری رویدادها و تعاملات مهم بین فرمانروایان ساسانی و رعایا بود. در این تالار پادشاهان، مهمانان خارجی را ملاقات میکردند، با مشاوران خود مشورت میکردند و وظایف رسمی دیگر خود را انجام میدادند.
مسیر دسترسی به شهر باستانی بیشاپور
اگر بخواهید از تهران به شهر بیشاپور سفر کنید، باید با استفاده از ماشین شخصی یا اتوبوس به کازرون بروید. فاصله تهران تا کازرون ۱۰۶۰ کیلومتر است. بعد از رسیدن به کازرون به سمت شمال غربی آن بروید و وارد جاده کازرون به برازجان شوید. بعد از مدتی به یک دوراهی میسید که با انتخاب راه سمت راست، بعد از گذشتن از یک جاده، وارد شهر باستانی بیشاپور میشوید.

عکس از: سایت Google Maps
بهترین وقت بازدید از شهر باستانی بیشاپور
استان فارس از نظر آبوهوا شهری است که در هر فصل میتوان به آن سفر کرد. اما همانطور که خودتان هم میدانید دیدن شهرهایی مثل شیراز در اردیبهشت حالوهوای دیگری دارد. پس برای سفر به شهر باستانی بیشاپور میتوانید از اوایل پاییز تا پایان بهار اقدام کنید.

عکس از: سایت Google Maps
اگر دوست دارید زمانی از شهر بیشاپور دیدن کنید که شلوغی کمتر باشد، بهتر است زمانی بروید که تعطیلات نباشد. در این زمانها حتی هزینه بلیط و اقامت شما هم تا حد زیادی کمتر میشود.
امکانات رفاهی شهر باستانی بیشاپور
شهر باستانی بیشاپور امکانات رفاهی چندانی ندارد و بیشتر برای کسانی مناسب است که شیفته آثار باستانی و بناهای تاریخی هستند و فقط به قصد تفریح به این شهر سفر نکردهاند. در منظقه بیشاپور آنتن تلفن همراه خیلی مناسب نیست و برای پارک کردن ماشین باید کمی دورتر از منطقه تاریخی اقدام کنید.

عکس از: سایت Google Maps
در نزدیکی شهر باستانی بیشاپور رستوران و کافههایی وجود دارند که شما قبل یا بعد از بازدید از شهر میتوانید به آنجا رفته و غذاخای محلی استان فارس را میل کنید. به دلیل اینکه شهر باستانی بیشاپور از اهمیت مذهبی زیادی برخوردار است، شما میتوانید نمازخانههای کوچکی هم در آنجا پیدا کنید.
جاهای دیدنی نزدیک به شهر باستانی بیشاپور
دیدن شهر باستانی بیشاپور شاید یک روز از وقت شما را بگیرد؛ اگر دوست دارید وقت بیشتری را در این مناطق صرف کنید، ما جاهای دیدنی جذابی را به شما اطلاعاتی در مورد میکنیم که بعد از بیشاپور میتونید سری هم به آنها بزنید.

عکس از: سایت Google Maps
– غار شاپور
غار شاپور در ۳۰ کیلومتری شمال کازرون، چهار کیلومتری تنگه چوگان قرار دارد. این غار تقریباً در ۶ کیلومتری شمال شرقی شهر باستانی بیشاپور است. غار شاپور از نظر تاریخی و فرهنگی اهمیت خیلی زیادی دارد؛ چون بسیاری عقیده دارند شاپور اول آن را تاسیس کرد و از آن به عنوان شکارگاه استفاده میکرد.

عکس از: سایت Google Maps
این غار هم دارای کتیبهها و نقش برجستههایی است که در صخرههای آن حکاکی شدهند؛ کندهکاریهای دیوار غار صحنههایی از پیروزیهای نظامی پادشاه و دیگر شخصیتهای سلطتنی را به تصویر میکشند.
– دریاچه پریشان
دریاچه پریشان یکی از زیباترین و برجستهترین تالابهای استان فارس نزدیک شهر باستانی بیشاپور است که به کازرون نزدیک است. این دریاچه را به اسمهای دیگری مثل «مور»، «موز»، «یون» و «پیرشون» هم میشناسند. در سالهای قبل این تالاب از مناطق تفریحی و دیدنی کازرون به شمار میرفت.

عکس از: سایت Google Maps
حالا چند سالی است که آب آن تقریبا خشک شده و در خطر از بین رفتن است. برای رفتن به این دریاچه باید وارد جاده شیراز-کازرون شوید و از سمت راست جاده مسیر دریاچه را دنبال کنید.
– تنگ چوگان
تنگ جوگان به شهر باستانی بیشاپور نزدیک است و دقیقا روبهروی بیشاپور تنگ چوگان دیده میشود. تنگ چوگان هم مثل بیشاپور از اهمیت تاریخی زیادی برخوردار است و سنگ نوشتههای آن بخش مهمی از تاریخ ساسانی را روایت میکند.

عکس از: سایت Google Maps
یکی از زیباییهای تنگ چوگان عبور رودخانه شاپور از میان آن است که مشاهده آن و شنیدن صدای رودخانه شما را برای دقایقی از شلوغی شهر و دغدغههای زندگی شهری دور میکند.
توصیههایی برای بازدید از شهر باستانی بیشاپور
در زمان بازدید از شهر باستانی بیشاپور بهتر است لباس و کفش راحت و مناسب آب و هوا بپوشید و کوله پشتی سبکی همراه خود ببرید. چون در زمان بازدید از این شهر نیاز به مقدار زیادی پیادهروی است و کفش راحت برای راه رفتن از جاهای ناهموار کمک زیادی میکند.

عکس از: سایت Google Maps
استفاده از کرم ضد آفتاب را هم فراموش نکنید. بهخصوص اگر در فصل تابستان و بهار به این شهر سفر میکنید، بهتر است کلاه آفتابی و عینک آفتاب هم همراه خود ببرید.
نکته مهم دیگر بردن آب و تنقلات به مقدار کافی است. خیلی بهتر است که در طول بازدید از شهر بیشاپور بدن خود را هیدراته نگهدارید تا دچار گرمازدگی نشوید. اگر دوست دارید یادگاریهایی هم از شهر زیبای بیشاپور داشته باشید، گوشی هوشمند یا دوربین عکاسی را هم فراموش نکنید. نکته دیگر اینکه ممکن است مغازههای محلی آنجا دستگاه کارتخوان نداشته باشند؛ به همین دلیل مقداری پول نقد همراه خود ببرید.
شهر باستانی بیشاپور؛ افشاگر اسرار امپراتوری ساسانی
قدم زدن در دنیای مسحورکننده شهر باستانی بیشاپور میتواند ما را به سالها قبل ببرد؛ یعنی سالهایی که امپراتوری بزرگ ساسانی در ایران حکمفرمایی میکرد و شرح رشادتهای پادشاه بزرگ روی دیوارها و ستونها ثبت میشد.
ما در این مطلب شما را به کشف اسرار و شبیان کردیهای تمدن ساسانی دعوت کردیم. با سفر به شهر باستانی بیشاپور خودستان را به داستانهای نبرد و پیروزی دعوت کنید؛ جایی که سازههای تاریخی و خرابههای باشکوه آن شما را به گذشتههای دور میبرد.
منبع مطلب و خبر: www.alibaba.ir